
آماده سازی: 60 دقیقه | سطح سختی: متوسط | سرو: 1 گالن |
مواد مغذی سرکه
سرکه کالری و مواد مغذی کمی دارد. بسته به نوع، یک قاشق غذاخوری حاوی ۲ تا ۱۵ کالری است. نسخه های کم کالری هیچ ارزش غذایی ندارند. برخی دیگر حاوی مقادیر کمی از مواد مغذی هستند. از آنجایی که فاقد سدیم و شکر هستند، یک ماده ایده آل برای طعم دادن به غذاها در رژیم های غذایی محدود هستند. با این حال، همه آن ها بدون کالری نیستند. برخی از انواع آن ها ترکیبی هستند، گاهی اوقات با شکر اضافه شده، بنابراین مهم است که برچسب تغذیه و لیست مواد تشکیل دهنده را بخوانید تا دقیقا بدانید چه چیزی دریافت می کنید.
از کجا سرکه بخریم؟
به عنوان یک غذای اصلی آشپزخانه، می توانید انواع سرکه ها به ویژه انواع کمیاب یا طعم دار را در فروشگاه مواد غذایی صوفیکو پیدا کنید. اگر بخاطر ترافیک و آلودگی هوا در سطح شهر تردد ندارید با مراجعه به سایت، محصولات خود را انتخاب کنید و در اسرع وقت درب منزل تحویل بگیرید.
دستور العمل های سرکه
مایعی تند، تیز و گاهی شیرین است که در آشپزی برای طعم دهی و نگهداری استفاده می شود. برای تهیه آن می توان از میوه ها، برنج، غلات و شکر را استفاده کرد. بسیاری از انواع آن طعم های متفاوتی دارند که با غذاهای مختلف به خوبی کار می کنند و خاصیت اسیدی این ماده به این معنی است که برای ترشی و نگهداری عالی است.
میوه ای که برای تهیه این ماده استفاده می شود باید سالم و کاملا رسیده باشد، زیرا میوه رسیده حاوی قند بیشتری است و در نتیجه محصول نهایی قوی تری تولید می کند. میوه هایی که تا حدی پوسیده شده اند برای تولید مناسب نیستند و نباید مصرف شوند.
مطالعه بیشتر: دستور العمل تهیه آبلیمو
انواع سرکه
این ماده غذایی بر طبق نوع ماده خام اولیه که استفاده می شود انواع مختلفی دارد. متداول ترین انواع آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- توت
- سیب
- انگور
- انواع غلات
- مالت
- عسل
- برنج و…
ترکیبات استفاده شده در انواع سرکه
- انگور: از تخمیر انگور به دست می آید.
- بالزامیک: از تخمیر انگور تهیه می شود. مایع به دست آمده قهوه ای تیره غلیظ است که در مقایسه با دیگر مدل ها کمی شیرین تر و ملایم تر می باشد و از آن در سس های سالاد استفاده می کنند.
- برنج: از تخمیر برنج تهیه می شود. طعم آن خیلی اسیدی نیست اما طعم ملایم تر و شیرین تر دارد و از آن برای غذاهای با طعم های آسیایی مانند سوشی، ترشی سبزیجات و سرخ کردنی استفاده می کنند.
- سیب: از مایع سیب های له شده تهیه می شود. اسیدیته کمتری نسبت به انواع دیگر دارد. از آن برای سالاد، سس سالاد و غذاهای شیرین تر استفاده می شود.
- مالت: از ماءالشعیر تخمیر شده تهیه شده است و دارای طعم اسیدی قوی است.از آن برای سس استفاده می کنند.
در ادامه به طرز تهیه دو مدل از این ماده می پردازیم که مورد علاقه عموم بوده و تولید آن بسیار رایج است.
مطالعه بیشتر: ترکیبات استفاده شده در ترشی
طرز تهیه سرکه انگور
اولین نکته ای که در طرز تهیه سرکه انگور باید در نظر گرفت این است که از انگورهایی استفاده کنید که شیرینی زیادی داشته باشد، چرا که در نهایت ماده بهتری تولید می شود. لازم به ذکر است اگر انگور اصلاً شیرین نباشد، در نهایت مایعی تولید نخواهد شد.
گام اول
ابتدا انگورها را شسته و سپس آنرا در ظرف یا بشکه ای قرار دهید. در این مرحله اگر انگور را له کنید و سپس در بشکه بریزید مدت زمان انجام فرآیند تولید آن در این مرحله کاهش می یابد.
گام دوم
در این مرحله از طرز تهیه سرکه انگور باید مقداری آب داخل ظرف بریزید. به ازای هر یک کیلوگرم انگور شیرین 150 الی 200 گرم آب اضافه کنید. باید توجه داشته باشید که اگر شیرینی انگورکم باشد میزان آب کمتری هم لازم دارد.
نکته دیگری که باید در این مرحله در نظر داشته باشید این است که ظرف حاوی انگور و آب مقداری از آن باید سرخالی باشد. به این علت که بر اثر فعل و انفعالات کف ایجاد شده و نباید سر ریز شود.
گام سوم
پس از ریختن آب داخل ظرف به مقدار مشخص درب بشکه را محکم نبندید چرا که در مراحل تهیه این ماده به ویژه در فرآیند تخمیری که انجام می شود نیاز به هوا دارد. این کار در روند تهیه مشکلی ایجاد نمی کند.
گام چهارم
در این مرحله از طرز تهیه سرکه انگور با گذشت 4 الی 5 روز از مراحل بالا انگور در حال تغییر شکل است و ممکن است حشراتی را مشاهده کنید. نام این حشرات پشه سرکه یا پشه میوه است. وظیفه این پشه ها کمک به فرآیند تخمیر و تولید می باشد.
این پشه ها مخمرهای عامل گندیدگی میوه انگور را با خود بر روی میوه گندیده یا رسیده حمل کرده و در آنجا کشت داده و تخم ریزی می کنند.
نکته مهم این مرحله دمای محیط است اگر دما کم شود قدرت زاد و ولد پشه ها کم شده و اگر دما محیط از 25 درجه بیشتر شود موجب عقیم شدن پشه ها شده و در نتیجه منجر به از بین رفتن آن ها می شود.
گام پنجم
این مرحله بعد از گذشت یک هفته انجام می شود. انگورها در حالت تخمیر بوده و حالت جوششی دارند و سطح آن ها بالا می آید. کاری که شما باید در این مرحله انجام دهید هم زدن و جا به جایی انگورهای روی سطح با زیر سطح است. این کار را 2 الی 3 بار تکرار کنید.
گام ششم
در این مرحله ازطرز تهیه سرکه انگور پس از ایجاد حالت کف و کپک بر روی سطح مایه بعد از گذشت 50 الی 70 روز باید تفاله را از آب جدا کرده و سپس بگذارید آب کاملا ترش شده و تبدیل به سرکه شود.
هنگام جدا شدن آب از تفاله ها، تفاله ها را مجدد بفشارید تا آب آن کاملا گرفته شود. اینکار را می توانید با کمک پارچه توری انجام دهید.
گام هفتم
در این مرحله آب انگور جدا شده از تفاله را باید بگذارید تا تبدیل به محصول نهایی شود. در ادامه مهم ترین نکات در هنگام تهیه این ماده اشاره شده است:
- ظرفی که برای انجام این کار استفاده می کنید باید شیشه ای باشد.
- در انجام فرآیند این ماده واکنش های شیمیایی انجام می شود و نیاز به هوا دارد بنابراین نباید درب ظرف را سفت و کیپ کنید بلکه باید جریان هوا برقرار باشد تا در روند آن مشکلی پیش نیاید.
- در شرایط آب و هوایی معتدل 10 الی 20 روز زمان نیاز است تا مایع حاصله کاملا ترش شود.
- ممکن است در طول فرآیند تولید چیزی شبیه گل مشاهده کنید. باید جرم ته نشین شده را از مایع اصلی جدا کنید. مایع اصلی را در ظرف دیگری بریزید تا بتوانید رسوب ته نشست شده را دور بریزید. این کار را تا زمانی که مایع اصلی به رنگ زلال دربیاید ادامه دهید.
- پس از پایان مراحل ماده را در ظرف شیشه ای تیره قرار داده و ترجیحا در سایه بگذارید
مطالعه بیشتر: دستور تهیه سس کچاپ به روش رستورانی
نکات مهم طرز تهیه سرکه انگور
اولین و مهم ترین نکته در طرز تهیه سرکه انگور این است که درب ظرف سرکه در طی فرآیند تخمیر نباید سفت و محکم بسته شود. درب ظرف به گونه ای باید بر روی ظرف قرار بگیرد که هوا در آن جریان داشته باشد.
در طی فرآیند تخمیر سرکه باید در دمای محیط اتاق قرار بگیرد. دمای محیطی که در ظرف سرکه قرار می گیرد نباید کمتر از 25 درجه سانتی گراد باشد. به این علت که زاد و ولد پشه کم می شود. اگر دمای محیط بالاتر از 30 درجه سانتی گراد باشد سرکه پشه ها از بین می روند.
در طرز تهیه سرکه انگور اگر محیط قرار گیری سرکه دارای آب و هوای معتدل باشد بعد از 30 روز انگورها به خوبی له می شوند.
بعد از فرآیند تخمیر سرکه آن را درون ظرف شیشه ای بریزید و به دور از تابش خورشید قرار دهید حتما باید در نظر داشته باشید که دمای نگهداری سرکه دمای اتاق باشد.
نکته مهم دیگری که باید در طرز تهیه سرکه انگور در نظر داشته باشید این است که هرگز سرکه را در ظرف فلزی نگهداری نکنید.
اگر دوست دارید که سرکه شما در نهایت قرمز باشد می توانید از انگور قرمز استفاده کنید.
نکته مهم دیگری که باید در طرز تهیه سرکه انگور در نظر داشته باشید کیفیت سرکه است. به طور کلی کیفیت سرکه انگور رابطه مستقیمی با سالم و شیرین بودن انگور دارد. هر چه سرکه مرغوب تر کیفیت سرکه بالاتر است.
در طرز تهیه سرکه انگور، اگر آب انگور پرمایه باشد، در این صورت سرکه طعم تلخی دارد. برای ترش شدن آن و تولید سرکه، باید مقداری آب به آن اضافه کرده و سپس آنرا هم بزنید تا آب با تمام محتویات ظرف مخلوط شود.
در نهایت پیشنهاد ما به شما این است اگر برای اولین بار سرکه درست می کنید با مقدار کم به عنوان مثال دو کیلو شروع کنید.
علت شیرین شدن سرکه انگور
سرکه انگور، به ویژه سرکه بالزامیک، به دلیل طعم شیرین و پیچیده اش شناخته شده است. با این حال، سرکه انگور ذاتاً شیرین نیست. شیرینی خود را از طریق یک فرآیند منحصر به فرد و طولانی که شامل غلظت، کارامل شدن و کاهش آب انگور است به دست می آورد. در ادامه علت شیرین شدن سرکه انگور، اشاره شده است:
کاهش آب انگور: انگورهایی که برای تهیه سرکه انگور استفاده می شوند، نوع واریته انگور ممکن است در شیرین شدن آن نقش داشته باشد. آب انگور به آرامی می جوشد و در مدت طولانی کاهش می یابد. این فرآیند کاهش منجر به محتوای قند بالاتر شده و به شیرینی سرکه کمک می کند.
کاراملی شدن: کاراملی شدن علت شیرین شدن سرکه انگور است. در طول فرآیند به عمل آمدن سرکه انگور، قندهای طبیعی موجود در آب انگور کاراملی می شوند. این کاراملی کردن، عمق و شیرینی را به طعم سرکه میافزاید، مشابه نحوه کارامل شدن شکر هنگام پخت.
کهنه سازی در بشکه های چوبی: سرکه های انگور مرغوب برای چندین سال در بشکه های چوبی کهنه سازی می شوند. این فرآیند به عمل آمدن به سرکه اجازه میدهد تا طعمها و عطرهای پیچیدهای از جمله شیرینی چوب را دریافت کند که به سرکه شیرینی لذت بخشی میدهد.
ترکیبات ظرف: برخی از سرکه های انگور در یک سری بشکه های ساخته شده از انواع مختلف چوب مانند بلوط، گیلاس یا شاه بلوط کهنه می شوند. این ترکیب و تعامل با انواع مختلف چوب می تواند علت شیرین شدن سرکه انگور باشد.
لازم به ذکر است که همه سرکه های انگور به یک اندازه شیرین نیستند. علت شیرین شدن سرکه انگور می تواند بسته به عواملی مانند فرآیند تولید، مدت زمان فرآیند تخمیر و نوع انگور مورد استفاده متفاوت باشد. در حالی که سرکه بالزامیک به دلیل طعم شیرین و غنی خود مشهور است، سایر سرکه های انگور ممکن است ترشی بارزتری داشته باشند. میزان شیرینی آن می تواند یک موضوع ترجیحی و کاربردی باشد، برخی از سرکه ها برای غذاهای خوش طعم و برخی دیگر برای افزایش طعم سالاد، میوه ها و دسرها مناسب ترند.
طرز تهیه سرکه سیب
مشخصات تغذیه ای
یک قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) به شما کمک می کند:
کیلوکالری | کربوهیدرات | پتاسیم | کلسیم | منیزیم |
13 کیلو ژول | 0/1 گرم | 11 میلی گرم | 1 میلی گرم | 1 میلی گرم |
این ماده به جز مقدار بسیار کمی پتاسیم، کلسیم و منیزیم، واقعاً حاوی هیچ ویتامین یا مواد معدنی نیست. اما با این حال، این ماده حاوی اسیدهای آمینه و آنتی اکسیدان ها نیز می باشد.
گام اول
قبل از شروع مراحل لازم است بدانید که روش تهیه این مدل شبیه به میوه انگور است ولی با این تفاوت که به محتوای ماده اولیه داخل ظرف، آب اضافه نمی شود.
برای تهیه آن باید از سیب های شیرین استفاده کنید. ابتدا سیب ها را بشورید و برای سریع تر انجام شدن فرآیند تخمیر آن ها را خرد یا چرخ کنید تا سریع تر عمل پوسیدگی اتفاق بیفتد. سپس سیب ها را داخل ظرف بریزید تا له و نرم شوند.
گام دوم
مراحل بعدی آن دقیقا مشابه روش تهیه سرکه انگور است.
شما می توانید از هر یک از میوه های مورد علاقه خود در این دستور استفاده کنید. میوه های فروکتوز بالا و فروکتان برای این امر بهتر می باشند.
طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر
در ابتدای مطلب به طرز تهیه سرکه سیب اشاره کردیم که اگر سیب های خریداری شما شیرین نباشد می توانید از شکر استفاده کنید. اما این امر برای کسانی که قند خون بالایی دارند، مصرف آن ممکن است موجب افزایش قند خون آن ها شود. برای این افراد سرکه سیب بدون شکر وجود دارد. در ادامه این مطلب به طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر اشاره کرده ایم که بسیار راحت و آسان می باشد.
مواد لازم برای طرز تهیه سرکه سیب بدون شکر
- سیب: 1 کیلوگرم
- مخمر نان: 1 قاشق چایخوری
- آب جوشیده و سرد: به مقدار لازم
مراحل گام به گام تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر
طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر بسیار راحت است. برای این کار ابتدا باید سیب ها را کاملا تمیز بشورید و خشک کنید. این امر از کپک زدگی جلوگیری می کند.
در مرحله دوم هسته سیب ها را جدا کنید و سپس آن ها را خرد کنید.
همانند روش قبل سیب ها را درون ظرف شیشه مناسب بریزید تا ظرف ها پر شوند.
در این مرحله از طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر مخمر را با یک لیوان آب مخلوط کنید و آن ها را به داخل ظرف سیب انتقال دهید. علاوه بر مخمر بر روی سیب ها آب بریزید تا جایی که ظرف به طور کامل پر نشود و حدود چهار انگشت از سر آن خالی باشد.
در مرحله آخر حدود 10 روز به سرکه سیب سر بزنید و سیب ها را با قاشق چوبی تمیز زیرو رو کنید. هنگامی که سیب ها ته نشین شدن و بر روی سطح حباب ایجاد شد درب ظرف را ببندید و به مدت زمان 2 تا 5 ماه آن را در جای تاریک و خنک نگه دارید تا سرکه به عمل بیاید.
نکات طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر
تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر یک جایگزین طبیعی و سالم برای نسخه های خریداری شده در فروشگاه است. سرکه سیب را می توان با حداقل مواد اولیه و کمی صبر درست کرد. در ادامه چند نکته برای طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر آورده شده است:
1. از سیب های ارگانیک استفاده کنید: با سیب های ارگانیک و عاری از آفت کش ها شروع کنید. کیفیت سیب شما به شدت بر طعم نهایی سرکه تأثیر می گذارد.
2. سیب ها را بشویید و خرد کنید: نکته دیگری که در طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر باید در نظر داشته باشید این اسن که سیب ها را کاملا بشویید و به قطعات کوچک از جمله پوست و هسته خرد کنید. پوست و هسته سیب حاوی قند طبیعی است، بنابراین نیازی به افزودن شکر نخواهید داشت.
3. ظرف مناسب انتخاب کنید: از یک ظرف شیشه ای یا یک ظرف سرامیکی برای تخمیر سیب استفاده کنید. قبل از استفاده از تمیز و ضدعفونی بودن آن اطمینان حاصل کنید.
4. اضافه کردن آب: نکته دیگر در طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر این است که سیب های خرد شده را با آب تصفیه مخلوط کنید. تکه های سیب باید به طور کامل در آب غوطه ور باشند. مقداری فضا در بالای ظرف باقی بگذارید تا در طی فرآیند از سرریز شدن آن جلوگیری شود.
5. از وزنه استفاده کنید: وزنه ای مانند یک ظرف شیشه ای کوچکتر پر از آب روی سیب ها قرار دهید تا در زیر آب غوطه ور شوند. این به جلوگیری از تشکیل کپک کمک می کند.
6. با پارچه بپوشانید: نکته دیگر در طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر این است ظرف را با یک پارچه تمیز و قابل تنفس که با یک کش لاستیکی محکم شده است بپوشانید. این کار باعث جریان هوا می شود و رشد باکتری های مفید را تشویق می کند.
7. در یک مکان تاریک نگهداری کنید: ظرف را در یک منطقه تاریک و خنک با دمای اتاق ثابت، به طور ایده آل بین 60-80 درجه فارنهایت (15-27 درجه سانتیگراد) قرار دهید.
8. صبور باشید: فرآیند تخمیر می تواند از چند هفته تا چند ماه طول بکشد. نکته دیگر در طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر این است بعد از چند هفته سرکه خود را بررسی کنید تا پیشرفت را کنترل کنید. سرکه سیب بدون شکر زمانی آماده است که بوی سرکه قوی پیدا کند و به سطح اسیدی دلخواه شما برسد.
9. صاف کنید و نگهداری کنید: هنگامی که سرکه سیب آماده شد، مواد جامد را صاف کرده و مایع را به یک بطری تمیز و استریل منتقل کنید. برای نگهداری طولانی مدت آن را با درب ببندید.
10. تخمیر دوم (اختیاری): نکته دیگر در طرز تهیه سرکه سیب خانگی بدون شکر این است برای طعم قوی تر، می توانید تخمیر مایع صاف شده را برای چند هفته دیگر قبل از انتقال آن به بطری ذخیره سازی نهایی ادامه دهید.
سرکه سیب خانگی بدون شکر یک افزودنی فوق العاده است. حاوی شیرینی طبیعی سیب است و فواید مختلفی برای سلامتی دارد. با انواع مختلف سیب و زمان تخمیر آزمایش کنید تا مشخصات طعمی را که مطابق با سلیقه شماست بیابید. از سرکه سیب خانگی و بدون قند خود در آشپزی یا به عنوان یک چاشنی مقوی برای سلامت استفاده کنید.
مطالعه بیشتر: خرید سرکه دبه ای
طرز تهیه سرکه انجیر
سرکه انجیر یکی از متنوع ترین طعم دهندهها برای مواد غذایی است. این سرکه، برای تهیه انواع مختلفی از غذاها با طعم شیرین مایل به ترشی عالی است و شما به راحتی میتوانید این سرکه را در خانه تهیه کنید. از سرکه انجیر برای سالاد میوه هم استفاده می شود.
در طرز تهیه سرکه انجیر خانگی باید از انجیر شیرین استفاده کنید تنها تفاوت سرکه انجیر با دیگر سرکه ها، رنگ آن است.
مواد لازم برای تهیه سرکه انجیر
- انجیر سفید (یا سیاه): 5 کیلو
- سرکه: 1 لیتر (برای خوشرنگ شده بهتره از سرکه سفید استفاده کنید)
- خمیر مایه: 2 قاشق غذاخوری
- شکر: 3 قاشق غذاخوری
- نمک: 1 قاشق غذاخوری
مراحل طرز تهیه سرکه انجیر
در مرحله اول طرز تهیه سرکه انجیر، ابتدا انجیرها را بشورید و کاملا خشک کنید. بعد از گرفتن کامل آب انجیر، انجیرها را به چهار قسمت تقسیم کنید و به داخل ظرف بزرگی انتقال دهید.
نکته: خرد کردن انجیر به منظور کوتاه تر شدن زمان آماده شدن سرکه است.
در مرحله دوم طرز تهیه سرکه خانگی سرکه را به انجیرها اضافه کرده و سپس مخمر و شکر بریزید. مواد را با یکدیگر مخلوط کنید.
نکته: شکر برای شروع فعالیت مخمر استفاده می شود.
در مرحله بعد مخلوط انجیر، سرکه، مخمر و شکر را داخل ظرف بزرگ درب دار بریزید و ظرف مورد نظر را به جای تاریک با دمای بین 35 تا 40 درجه قرار دهید. 5 الی 6 روز در همین محیط باقی بماند.
در این مرحله از طرز تهیه سرکه خانگی بعد از 5 الی 6 روز درب ظرف رو باز کرده و نمک اضافه کنید و مخلوط را هم بزنید. سپس درب ظرف را محکم ببندید و مدت 35 تا 40 روز در محیط گرم با دمای 35 تا 40 درجه قرار گیرد.
نکته: از قراردادن سرکه در کناراجاق گاز یا آبگرمکن خودداری کنید.
بعد از گذشت مدت زمان 35 تا 40 روز، انجیرها کف ظرف ته نشین شدن و سرکه شفاف و خوش رنگ روی انجیرها رو گرفته است. در این مرحله از طرز تهیه سرکه انجیر باید سرکه را با کمک آبکش و صافی آن را صاف کنید. سپس داخل قابلمه ریخته و به مدت 5 دقیقه بجوشانید.
در مرحله آخر سرکه حرارت دیده شده را خنک کنید و داخل ظرف های شیشه ای کاملا خشک ریخته و در جای تاریک و خنک نگهداری کنید.
مطالعه بیشتر: نکات مهم طرز تهیه سرکه انجیر
نکات مهم در هنگام تهیه سرکه سیب
- اگر از سیب شیرین استفاده نمی کنید، مایه حاصل ترش نخواهد شد. پس حتماً باید از سیب شیرین استفاده شود.
- اگر سیب خریداری شده خیلی آبدار و شیرین باشد هر 1000 گرم آن حدود 700 گرم سرکه می دهد.
- اگر در این دستور تهیه آب اضافه کنید و سیب شیرین باشد فرآیند تولید محصول کمی طولانی خواهد شد و محصول نهایی دیرتر به عمل خواهد آمد.
- از مهم ترین نکاتی که باید در تهیه سرکه سیب در نظر داشته باشید انتخاب سیب های باکیفیت است. چرا که در طعم نهایی آن موثر خواهد بود.
- یکی دیگر از نکات و پیشنهادات ما استفاده از ترکیب سیب های مختلف است.
- بهتر است قبل از ریز کردن سیب ها آن ها با آب سرد آبکشی کنید و عاری از هر گونه آلودگی باشند.
- هر چه مقدار سیب استفاده شده برای تهیه سرکه بیشتر باشد در نهایت محصول شما بیشتر خواهد بود. پس برای اولین بار بهتر است با مقدار سیب کمتری شروع کنید.
- یکی از نکات مهم که در طی فرآیند به شما کمک می کند این است که سیب ها را به صورت مکعب های کوچک خرد کنید تا سریع تر تخمیر شوند.
- برای تهیه سرکه بهتر است از ظروف شیشه ای و تمیز استفاده کنید و به هیچ عنوان از ظروف فلزی استفاده نکنید.
- در مرحله ای که آب روی سیب می ریزید بهتر است به اندازه ای باشد که سطح سیب را بپوشاند. در غیر این صورت، محصول نهایی شما پوسیده و خراب خواهد شد. اگر مقدار آب استفاده شده زیاد باشد محصول نهایی رقیق خواهد بود.
- اگر سیب های شما شیرین نیستند برای هر سیب یک قاشق چایخوری شکر کافیست.
- مخلوط تهیه شده را هر روز با قاشق چوبی زیرو رو کنید. هم زدن به فرآیند تخمیر کمک می کند.
مطالعه بیشتر: نکات مهم سرکه در تهیه خیارشور
دلیل شیرین شدن سرکه سیب
دلیل شیرین شدن سرکه سیب را می توان به قندهای طبیعی موجود در سیب های مورد استفاده در فرآیند تخمیر نسبت داد. سرکه سیب از طریق فرآیند تخمیر دو مرحله ای ساخته می شود. ابتدا سیب های له شده در معرض مخمر قرار می گیرند که قند موجود در سیب را به الکل تبدیل می کند. این سیب الکلی اولیه سپس در معرض باکتری های اسید استیک قرار می گیرد که بیشتر الکل را به اسید استیک، جزء اصلی سرکه، تخمیر می کند.
در طی فرآیند تخمیر، برخی از قندهای باقی مانده از سیب ممکن است به طور کامل به الکل و سپس اسید استیک تبدیل نشوند. در نتیجه، مقداری از شیرینی در محصول نهایی باقی می ماند.
یک دلیل شیرین شدن سرکه سیب نوع خاص سیب مورد استفاده است که می تواند بر شیرینی سرکه تأثیر بگذارد. گونه های شیرین سیب به طور طبیعی قند بیشتری را به فرآیند تخمیر اضافه می کنند و بر مشخصات طعم سرکه تأثیر می گذارد.
در اصل، شیرینی سرکه سیب ترکیبی هماهنگ از قندهای طبیعی سیب و فرآیند تخمیر است که یک چاشنی همه کاره با مشخصات طعمی متمایز ایجاد می کند.
علاوه بر همه این ها، یک دلیل شیرین شدن سرکه سیب، زمان تخمیر است که می تواند در میزان شیرینی نقش داشته باشد. اگر فرآیند تخمیر قبل از تبدیل تمام قندها متوقف شود، سرکه شیرینی بیشتری را حفظ می کند. برعکس، یک دوره تخمیر طولانی تر ممکن است منجر به سرکه سیب خشک تر و کمتر شیرین شود.
5 مزیت اصلی سرکه سیب چیست؟
این ماده به دلیل خواص دارویی آن در بین مردم از محبوبیت خاصی برخوردار است. از زمان های گذشته تا به الان در آشپزی و طب طبیعی استفاده می شود. این ماده از خواص سلامتی مختلفی برخوردار است که از مهم ترین آن می توان به خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آن اشاره کرد.
1. به مدیریت سطح قند خون کمک می کند
تعدادی از مطالعات نشان داده اند که به عنوان بخشی از یک وعده غذایی حاوی کربوهیدرات، این ماده ممکن است سطح گلوکز و انسولین را پس از اتمام غذا بهبود بخشد. تصور میشود که روش اثر آن مشابه داروی کاهنده قند خون متفورمین باشد.
2.به کاهش وزن کمک می کند
برخی از مطالعات انسانی اثرات مثبت این ماده را بر احساس سیری و کمک به کاهش مصرف کالری گزارش کرده اند که همراه با متعادل کردن قند خون و کاهش سطح انسولین ممکن است اثرات درک شده آن بر وزن را توضیح دهد. برای مثال، مطالعه ای که تأثیر افزودن این ماده به یک وعده غذایی مبتنی بر نان بود را بررسی کرد، نتایح نشان داد که افراد شرکت کننده سیری بهتری داشتند و گلوکز خون و پاسخ های انسولین را کاهش دادند.
3. چربی شکم را کاهش می دهد
در مطالعات حیوانی اسید استیک برای کاهش تجمع چربی بدن دیده شده است. همین موضوع در یک مطالعه 12 هفته ای روی مردان چاق مشاهده شد. مردان از این ماده که غنی از اسید استیک بود مصرف کردند و مشاهده شد که وزن بدن، BMI، چربی احشایی، دور کمر و سطح تری گلیسیرید خون کاهش یافته است.
4. ممکن است کلسترول را متعادل کند
مطالعات حیوانی نشان می دهد که این ماده ممکن است تری گلیسیرید خون، کلسترول و فشار خون را بهبود بخشد. با این حال، متأسفانه، این تا به امروز به اندازه کافی در انسان تکرار نشده است تا از آن پشتیبانی شود.
5. ممکن است به عنوان یک ضد میکروب عمل کند
از این ماده به طور سنتی برای تمیز کردن خانه و به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود و خاصیت ضد میکروبی دارد. به طور خاص، ممکن است در مهار رشد اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و کاندیدا آلبیکنس موثر باشد.
طرز تهیه سرکه سیر
سرکه سیر یک چاشنی خوش طعم است که با ترکیب حبه های سیر در سرکه ایجاد می شود. این چاشنی همه کاره با طعم تند و قوی، سیر را با اسیدیته سرکه ترکیب می کند و در نتیجه مایعی غنی و معطر به دست می آید. این فرآیند شامل خرد کردن حبه های سیر تازه و ترکیب آن ها در سرکه، معمولاً سرکه سیب یا سرکه سفید است.
فرآیند تخمیر، موجب ترکیب شدن طعم های سیر و سرکه می شود و کاربردهای آشپزی آن را افزایش می دهد. سرکه سیر به عنوان یک ماده همه کاره در سس های سالاد، مارینادها و دستور العمل های مختلف عمل می کند و با ته رنگ های خوش طعم و کمی تند به غذا طعم و پیچیدگی می بخشد.
مطالعه بیشتر: طرز تهیه سرکه سیر به همراه فوت و فن های آشپزی
فواید سرکه سیر
سرکه سیر فواید زیادی برای سلامتی دارد که در درجه اول به ترکیبات قوی موجود در سیر و سرکه نسبت داده می شود. آلیسین، یک ترکیب مهم در سیر، دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی است و سلامت سیستم ایمنی را ارتقا می دهد. اسید استیک موجود در سرکه به هضم غذا کمک می کند و ممکن است با کاهش اشتها به مدیریت وزن کمک کند.
علاوه بر این، این سرکه با فواید بالقوه قلبی عروقی همراه بوده و به کاهش سطح کلسترول و تنظیم فشار خون کمک می کند. خواص آنتی اکسیدانی آن با استرس اکسیداتیو و التهاب مبارزه می کند.
آیا خواص سرکههای طبیعی با هم یکسان است؟
در مطالب بالا به طرز تهیه سرکه انگور و سیب اشاره شد. سرکه های به دست آمده از منابع مختلف دارای ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متفاوتی دارند. عواملی که بر روی کیفیت نهایی و سرعت تولید آن تاثیر می گذارد می توان به درجه حرارت تخمیر، سویههای مخمر، غلظت قند و اکسیژن و روش تخمیر اشاره کرد.
تحقیقاتی که در رابطه با این موضوع انجام شده نشان می دهد که سرکه از هر ماده اولیه ای که تهیه می شود قدرت و اثر مختلفی دارد. به عنوان مثال در سرکه عناب، فعالیت آنتی اکسیدانی زیاد و در سرکه سیب فعالیت آنتیاکسیدانی کمتری مشاهده شده است.
همچنین کمترین و بیشترین مقادیر ترکیبات فنلی در این دو نوع سرکه نشان داده شده است. تنوع در این محصول، کاربردهای گستردهای در مواد غذایی ایجاد میکند.
مصرف ترکیبات طبیعی ضداکسایشی به دلیل اثرات مفید و سلامت بخش آن ها در درمان و پیشگیری از بیماری ها در حال افزایش است. این محصول به دست آمده از انگور و سیب هم می تواند به عنوان یک محصول حاوی ترکیبات ضد اکسایش مورد استفاده قرار بگیرد.
به عنوان مثال محصول تخمیری به دست آماده از عناب دارای خواص دارویی منحصر به فردی است که برای درمان بیماری های مختلف با عوارضی کم کاربرد دارد. در حالی که نوع معمولی این محصول علاوه بر داشتن آنتی بیوتیکهای طبیعی، بعد از تخمیر حاوی اسید آمینههای بیولوژیک میشود.
مطالعه بیشتر: سرکه استفاده شده در طرز تهیه ترشی بامیه چیست؟
سرکه از دید طب سنتی
در منابع طب سنتی برای این ماده خواص بسیار متعددی ذکر شده و استفاده از آن در رژیم غذایی تاکید زیادی شده است. از آنجایی که طبع آن، سرد و خشک است به همین علت برای درمان بیماری هایی که در اثر طبع گرم بروز می کند بسیار کاربردی است.
- پخت آن با گوشت گاو یا کله پاچه موجب تلطیف و هضم بهتر آن می شود.
- محرک اشتها است
- برای صفرا و بهبود گوارش و التهاب معده و انسداد عروق گوارش و طحال مفید است.
- خیساندن انجیر و مویز در این ماده برای درمان طحال مفید است.
- بخور گرفتن سرکه موجب باز شدن انسدادهای بینی، گوش و سینوس ها شده و در نتیجه منجر به درمان انواع گوش درد،
- سینوزیت و اختلالات بویایی می شود.
- موجب رفع سردردهای ناشی از گرمیجات می شود
- استحکام لثهها
- باعث رفع ترشحات و توده های سفید رنگ حفرههای لوزه می شود.
مضرات سرکه
از عوارض این ماده می توان به تاخیر در هضم اشاره کرد. چرا که این ماده سرعت تخلیه معده را به تاخیر می اندازد.
مصرف زیاد این ماده موجب سوزش گلو شده و بهتر است قبل از مصرف آن را با آب رقیق کنید و برای سرو از نی استفاده کنید.
این ماده می تواند سطح پتاسیم خون را کاهش دهد. اگر از داروهای فشار خون استفاده می کنید ابتدا بهتر است با پزشک مشورت کنید.
ذخیره سازی سرکه
از آن برای نگهداری استفاده می شود، بنابراین خراب شدن این ماده سخت است. در حالی که تاریخ انقضا ندارد، بهتر است آن را در جای خشک و خنک مانند کابینت نگهداری کنید.